Aanmeten van hulpmiddelen

Als het gewenste resultaat is bereikt ,wordt er een elastische therapeutisch kous aangemeten. Dit om het bereikte resultaat te behouden. De kous wordt overdag gedragen. ’s Nacht wordt hij uitgedaan. Tegenwoordig zijn elastische kousen in alle soorten en maten te krijgen waarbij ze nog mooi kunnen zijn ook. Het is veelal maatwerk, wat specifiek voor u gemaakt en geleverd wordt. Maar dan bent u zeker dat u ook geholpen bent, en het oedeem niet meer terug komt.

De kous is van groot belang bij het behandelen van chronisch lymfoedeem, omdat het oedeem in dat geval de neiging heeft terug te komen.  En wel op de plek waar u oorspronkelijk ook last van oedeem had. De kous werkt de ophoping van lymfevocht op die plek tegen, en zorg voor de regelmatige afvoer hiervan. Met name als u beweegt. Hierdoor krijgt u bijvoorbeeld niet weer een dikke arm of dik been.

Een patiënt heeft recht op 2 kousen per jaar volgens de zorgverzekeraars. De kousen worden om en om gedragen te worden, zo blijven ze gemiddeld een jaar goed. Een kous afzonderlijk heeft namelijk een gemiddelde levensduur van een half jaar. Beide kousen samen moeten na een jaar vervangen worden, om het gewenste resultaat te behouden: n.l. een oedeem vrije arm of oedeem vrij been. Een jaar nadat de kousen zijn aangemeten is dan ook het moment dat er een controle sessie wordt gehouden om te zien wat de status van het oedeem is en om eventueel opnieuw kousen aan te meten. Dit zeker te stellen dat de kousen nog de juiste zijn voor de situatie of dat er weer therapie moet worden genomen.

Naast het aanmeten van kousen worden ook andere hulpmiddelen aangemeten indien nodig, zoals bijvoorbeeld: Thorax bandages, broeken, panty’s, handschoentjes, etc.