Zwachtelen

Na lymfe drainage, wordt ambulante compressie met zwachtels toegepast. Dat wil zeggen dat er zwachtels met korte rek worden aangebracht om de oedemateuze arm of het oedemateuze been oedeem vrij te maken. Door normaal te bewegen wordt de “spier pomp aan het werk gezet”. Dat is de synergie in werking van de spieren aan de binnenkant tijdens het bewegen en de zwachtels van de buitenkant. Hierdoor wordt oedeem geholpen te doorstromen en afgevoerd te worden, dat wat te veel is en het lichaam niet nodig heeft.

De zwachtels haalt u op recept bij de apotheek en neemt u mee voor de eerste behandeling. Tijdens deze behandeling worden de zwachtels aangebracht. Vervolgens worden deze telkens weer gebuikt na iedere volgende behandeling.

Het is van belang de aangebrachte zwachtels te laten zitten tussen de behandelingen door, tot aan de volgende behandeling. Tijdens de behandeling worden de zwachtels namelijk weggehaald, wordt de arm of het been gewassen, geïnspecteerd op wondjes, behandeld, verzorgd met cream/lotion en weer ingezwachteld tot de volgende behandel sessie.

Als het oedeem voldoende is afgenomen wordt een kous aangemeten om het behaalde resultaat te behouden (consolideren).

De frequentie van behandeling is twee tot drie keer per week om het snelst tot een goed resultaat te komen. Afhankelijk van de aard van het oedeem kan het 2 tot 3 maanden duren voordat het oedeem voldoende is afgenomen, voor het aanmeten van een kous of een andere hulpmiddel. In de loop van de therapie zal blijken wat het aantal behandelingen zijn die voor die persoon nodig zijn. Voor sommige patiënten duurt de therapie korter voor sommige lager.